HUF / EUR
SkiLines.hu Hóban utazunk.

Aktuális utazási/belépési szabályok

Az utazás szabadsága az EU-ban biztosított, nem szükséges karantén sem a célországban, sem hazatéréskor, de mindez bizonyos szabályokhoz, igazolásokhoz kötött.
Hogy melyik országban pontosan mik a belépési feltételek azt az alábbiakban felsoroljuk. Fontos, hogy most már több, mint egy éve jól működő szabály, hogy a tranzitországok gond nélkül átengedik az utazót, tehát például Franciaország felé tartva csak a francia szabályokkal kell foglalkoznunk, az oda- vagy visszaúton érintett országok (Pl. Ausztria, vagy Olaszország, stb.) átengedik a tranzitforgalmat a saját beutazási szabályaik betartatása nélkül. (Erről már utasaink meggyőződhettek, amikor 2021 januárjában vagy márciusában Svájc felé közlekedtünk Ausztrián és Németországon át, elegendő volt közölnünk a határőrrel, hogy úticélunk Svájc, és már gurulhattunk is tovább.)
Franciaország
Franciaország 3 jelzéssel jelöli a vírus terjedése szerint a világ országait (zöld, narancssárga, piros), ugyanakkor az EU országait mindig külön kezelik a már működő egységes európai Covid-19 igazolásokra (Covid pass) való tekintettel.

Magyarország jelenleg az európai térség többi országával együtt a zöld zónába tartozik, ez KARANTÉNMENTES beutazást jelent. Az országba beutazáshoz egy becsületbeli nyilatkozat kitöltése szükséges, amivel a kitöltő igazolja, hogy nincsenek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei, és az utolsó 14 napban nem találkozott igazolt koronavírus fertőzöttel, továbbá az alábbi igazolás:

12 év felett szükséges egy dokumentum az alábbiak közül:
A) OLTÁS esetén: védettséget igazoló európai digitális COVID pass (elektronikus vagy papír alapú). Elfogadott vakcinák:
-2 adag Astra Zeneca vagy Pfizer vagy Moderna oltással rendelkezők beléphetnek, amennyiben a második oltás dátuma
7 hónapon belüli. Fontos! 2022. jan. 15. után (65 éves kor felett már 2021.12.15. után) amennyiben a második oltás
dátuma 7 hónapon túli, szükségessé válik a 3. oltás! (Ennek beadása után 7 napnak kell eltelnie az utazásig).
-Janssen (Johnson & Jonson) vakcinával oltottak védettsége 2021. dec. 15.-én lejár, akik az első adagot október 17. után
kapta, azok védettsége a beadást követő 2 hónapig érvényes. Ezt követően újabb adag beadása szükséges (akár más
vakcinatípusból).
-2 adag Sinopharm oltás után után 1 adag Moderna vagy Pfizer oltás elfogadott védettségként.
-Sputnik V nem számít elfogadott vakcinának Franciaországban. Beutazáshoz javasoljuk közvetlen indulás előtt antigén
teszt elvégzését olyan tesztponton, ahol kiadnak angol vagy francia nyelvű igazolást.

B) ÁTESETTSÉG: Uniós átesettségi igazolás (QR kóddal), esetleg ennek hiányában francia vagy angol nyelvű orvosi igazolás vagy pozitív PCR teszt annak alátámasztására, hogy az utazó az elmúlt 6 hónapon belül Covid-19 fertőzésen átesett.

FIGYELEM: Védettséggel nem rendelkező utazók beutazhatnak ugyan Franciaországba negatív teszttel, de sajnos helyi szolgáltatásokat (pl. étterem, sífelvonók, wellness, stb.) már csak valamilyen védettség igazolásával (fertőzésen átesettség vagy oltás) lehet igénybe venni,

A szálláson a pontos előírásokat a szintén csatolt szállás tájékoztatóban találjátok, ez a szállások jellegéről függően eltér.
Minden más szolgáltatást (síliftek, éttermek, bárok, teraszok, sportlétesítmények) az alábbi igazolások birtokában vehetünk
igénybe.
-Teljes oltottság (az országba való belépés feltételeivel egyezően)
-Átesettség (az országba való belépés feltételeivel egyezően)

Folyamatosan frissülő hírforrások az alábbi oldalakon tekinthetők meg:
-Konzuli Szolgálat
-Francia hivatalos összefoglaló
-Francia koronavírus helyzet összefoglalója magyarul
Svájc
Beutazás autóval, busszal: magyar állampolgár a schengeni térségből, így Magyarország területéről érvényes úti okmánnyal, valamint beutazás előtt 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel tud beutazni, majd a beutazást követő 4-7 napon belül Svájcban még egy tesztet (ez lehet PCR vagy antigén gyorsteszt is) kell csináltatni, amelynek eredményét a kantonális egészségügyi hatóságnak meg kell küldeni. A tesztkötelezettség a beoltott vagy a gyógyult személyekre is vonatkozik.
Személyes regisztráció szükséges a beutazás előtti órákban (legkorábben 48 órával a határátlépés előtt):https://swissplf.admin.ch/formular , elektronikus nyomtatvány kitöltése után e-mailben QR-kódot küldenek, amelyet mobiltelefonra lementve vagy az igazolást kinyomtatva fel kell mutatni ellenőrzéskor.

Továbbá szükséges egy igazolás a következők közül:
A) negatív teszteredmény (PCR teszt - 72óránál nem régebbi, vagy antigén gyorsteszt – 48 óránál nem régebbi). Fontos! A teszttel érkezők számára a tartózkodás alatt egy teszt elvégzése kötelező, erre helyben, többnyire falu/üdülőhely patikájában vagy orvosi rendelőjében kerülhet sor a tartózkodás 4.-7. napján.

B) A teljes körű beoltottságot (angol nyelven) igazoló dokumentum, amelyen kiolvasható, hogy az oltás milyen oltóanyaggal és mikor történt. A Svájcban elfogadott vakcinák az alábbiak: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen / Johnson & Johnson,
Sinopharm, Sinovac/CoronaVac. (A Szputnyik oltóanyagot nem ismerik el Svájcban)

C) A betegségből való gyógyulást bizonyító igazolás, amely a fertőzés megállapítását követő 11. naptól számított 6 hónapig érvényes.

A 16 év alatti gyerekeknek nem kell negatív koronatesztet bemutatniuk. Ők mentesülnek a járványügyi szabályok, igazoláskötelezettség alól.
Svájc elfogadja az Európai Uniós covid igazolásokat, de a magyar védettségi kártyát nem.
Hivatlos információk: Konzuli Szolgálat tájékoztatása

Helyi szolgáltatások igénybevétele: Svájc nem köti Covid igazoláshoz a szállások és a síliftek használatát. Ugyanakkor éttermek, bárok, sportlétesítmények igénybevételére, rendezvényeken való részvételre itt is szükséges belépéskor a Covid igazolás felmutatása.
Hazatérés Magyaroszágra
Jelenleg Magyaroszág közúti határain NINCS Covid19 ellenőrzés, a schengeni belső határainkon pedig nem is áll rendőr, vagyis teljesen szabad a hazatérés akár védettségi igazolvánnyal, akár anélkül. Ez feltehetően szigorodik majd, mi arra számítunk, hogy visszatér a védettségi igazolványok (vagy EUs covid19 igazolványok) ellenőrzése, és ehhez kötik majd a szabad belépést.
A repülőtérre érkezve jelenleg is ellenőrzik a belépőket: a védettséggel nem rendelkezők számíthatnak karanténra, ez azonban kiváltható 2 db. PCR teszttel, a védettséget igazolók (védettségi kártya, EUs covid19 igazolvány) vagy üzleti úton (is) részt vevők pedig továbbra is szabadon beléphetnek.