Rólunk | Általános információk sítúráinkról | Árak és az EURÓ | Facebook | Kapcsolat

Árfolyampolitika (2014/15)

A standard foglalásokra továbbra is az alábbiak vonatkoznak:

Az EURÓ magyarországi bevezetéséig kulcsfontosságú kérdés lesz az utazások árazásánál kalkulált árfolyam, ill. az árfolyam változásánál alkalmazott felárak, pótdíjak beszedésénél alkalmazott gyakorlat, hiszen a forint/euró árfolyam néhány hónapos távlatokban is igen kiszámíthatatlanul alakulhat.

Irodánk célja, hogy utasainknak átlátható, korrekt árfolyampolitikát kínáljon, az utast ne érje kellemetlen meglepetés, ezért itt összefoglaltuk a témával kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket.

Mekkora a kalkulált árfolyam? 2014 őszén, az előfoglalási akciók keretében árult utaknál 1 Eur=310 Ft árfolyammal számoltunk, de az árakat 315-ös szintig garantáljuk, a nyári hónapban tapasztalható árfolyammozgások is nagyjából e szint alatt maradtak, bízunk benne, hogy ez télen sem fog változni tartósan.
Amennyiben szeptemberben nem lesznek heves árfolyammozgások, mi sem fogunk változtatni a kalkulált árfolyam szintjén. A forint kisebb mértékű gyengülésének költségeit irodánk továbbra is átvállalja: 1 Eur=315 Ft-os szintig nem emelünk árat, nem számítunk árfolyam pótdíjat. Ez az árfolyamgarancia kiadott visszaigazolásokon is fog szerepelni, áraink tehát 1 Eur=315 Huf árfolyamig garantáltak.

Mi történik, ha ismét gyengül a forint? Amennyiben a kalkulált árfolyamhoz képest gyengül a forint, akkor kisebb árfolyamveszteséget irodánk átvállal, és csak a visszaigazolásban szereplő - például az előbb említett 315 Ft-os - garantált árfolyamhoz képesti gyengülés esetén szükséges az árak emelése. Ilyenkor irodánk kénytelen árfolyam pótdíjat beszedni visszamenőleg is, a korábban lekötött, de teljes mértékben még ki nem fizetett utakra. A számításnál a Magyar Nemzeti Bank középárfolyama az irányadó (www.mnb.hu), annak ellenére, hogy természetesen irodánk ennél rosszabb feltételek mellett jut Euróhoz, viszont ennek költségét vállaljuk.

Kell-e árfolyam pótdíjat fizetni, ha az árfolyam az előleg befizetése után romlik? Az utazási szerződés szerint árfolyam pótdíj az utazás megkezdése előtt legkésőbb 20 nappal kérhető, tehát abban az esetben is, ha az utas korábban lefoglalta az utat, és részben vagy egészben kifizette azt. Ezeken a szigorú feltételeken viszont irodánk, amennyit csak lehet, enyhít az utasok érdekében, kivéve az olyan extrém eseteket, amikor például a forint néhány nap alatt gyengül, méghozzá jelentős mértékben. Ez általában azt jelenti, hogy irodánk hetente többször átváltja a beérkezett előlegeket euróra, így a már befizetett összegeket (akár előleg, akár teljes díj) nem érinti a későbbi árfolyamváltozás. Sajnos azonban a hátralék kiszámolásánál figyelembe kell vennünk a befizetés napján érvényes árfolyamot, tehát ennek megfelelő árfolyam pótdíjat kérünk.

Néhány iroda árgaranciát ígér a már lefoglalt utakra. A SkiLines-nál ez miért nincs így? Röviden: az árgaranciának is ára van, mi viszont szeretnénk megtartani kedvező tarifáinkat. Egy dolog biztos, a szolgáltatásokat az utazási irodáknak mindenképp euróban kell kifizetniük, és a partnerekkel kötött szerződések fix eurós összeget írnak elő, a magyar forint árfolyamától függetlenül. Vagyis ha kedvezőtlenül alakul az árfolyam, a veszteséget valakinek biztosan ki kell fizetni, ez a valaki általában három fél lehet: az utas, az utazási iroda, vagy egy bank/biztosító. A legelegánsabb megoldás a harmadik eset, vagyis egy árfolyambiztosítás megkötése, ekkor az iroda szerződik egy pénzügyi szolgáltatóval, melyi egy bizonyos biztosítási összegért fix árfolyamot biztosít az iroda számára adott időszakra. A nagy utazásszervezők szokták is használni ezt az eszközt, ezért tudják garantálni útjaik árát. A probléma csak az, hogy ezeket a biztosítási összegeket be kell építeni az utazások árába, így azok eleve magasak lesznek, vagyis itt is az utas fizeti a többletköltséget, ráadásul olyan esetben is, amikor az árfolyam egyébként kedvezően alakult volna. Több esetben tapasztaltuk azt, hogy útjaink még akkor is kedvezőbb árúak voltak az ilyen utazásszervezők részvételi díjaihoz képest, amikor a legrosszabb árfolyamnak megfelelő pótdíjat voltunk kénytelenek felszámítani. Mi továbbra is a lehető legkedvezőbb áron kívánjuk nyújtani útjainkat, így ez az eszköz számunkra nem alkalmazható. A másik lehetőség, miszerint teljes mértékben mi álljuk az árfolyamveszteséget, szintúgy nem járható út, hiszen irodánk fizetőképességét, és ezzel az utasok pénzét tennénk kockára. Természetesen irodánk lehetőségeihez képest hajlandóak vagyunk bizonyos veszteséget átvállalni, például a 2008/09-es szezonban, amikor januári síutak (ez forgalmunk 60%-a) utolsó részlete volt esedékes, a buszos utasok jelentős részénél nem kértünk árfolyam pótdíjat, mivel akkor még "csak" kb. nyolc forinttal tért el az árfolyam a kalkulálthoz képest. Viszont figyelembe véve azt, hogy egyetlen buszos csoportnál kb. 10.000 euró összegű költségvetésről van szó, könnyen kiszámolható, hogy ez a kis mértékű nyolc forintos eltérés is buszonként akár 80.000 Ft veszteséget jelentett. Látható, hogy ha kötelezettséget vállalnánk az árak fixen tartására, már egy 10-20 forintos árfolyamváltozás többmilliós veszteséghez vezetne, melyet már nem engedhetnénk meg magunknak, tekintve, hogy irodánk az egyik legkisebb árréssel dolgozó utazási vállalkozás a magyar piacon.

Hogyan kell kiszámítani az árfolyam pótdíjat? Utazási szerződésünk szerint a pótdíj összege az aktuális (MNB) devizaárfolyam visszaigazolásban feltüntetett árfolyamhoz viszonyított százalékos eltérése, szorozva a teljes részvételi díj összegével. Például, egy síút esetében, amelynél a részételi díj 65.000 Ft, a visszaigazolás szerint 1 Eur=300 Ft volt a garantált árfolyam, és az utolsó befizetés napján az MNB középárfolyam (www.mnb.hu) épp 309 Ft, akkor a százalékos eltérés: 309/300=1,03 vagyis 3%. A 65.000 Ft 3%-a pedig 1.950 Ft. Viszont ahogy egy korábbi bekezdésben írtuk, átlagos esetben csak a hátralék összegére számítunk fel pótdíjat. Vagyis ha a kérdéses útra már korábban 25.000 Ft-ot befizetett az utas, akkor már "csak" 40.000 Ft van hátra, így a pótdíj csak ennek az összegnek a 3%-a, vagyis 1.200 Ft.

Lehet-e a SkiLines-szal Euróban szerződni? A hazai fogyasztóvédelemi irányelvek alapján, az utazási szerződéseket szabályzó törvény értelmében a szerződést kötelező forintban megkötni. De ezt követően a számlát ki lehet egyenlíteni euróban is (a második pontban írt, 310 Ft-os kalkulált árfolyammal osztva kapjuk az eurós összeget), a visszaigazoláson azonban továbbra is a forintos összeg fog szerepelni. Euróban meghatározott utazási szerződést csak kifejezetten az utas kérésére (ha erről írásban nyilatkozik) tudunk kiállítani.
A devizaszámla vezetés és tranzakciók fokozott költsége miatt viszont Eurót csak irodánkban, készpénzben tudunk elfogadni!

Hogyan kell kiszámolni Euróban a hátralékot, ha forintban volt befizetve az előleg? Erre csak akkor van lehetőség, ha irodánk külön árfolyam pótdíjat szed be a végösszeg befizetésekor! Ilyenkor a teljes részvételi díj kalkulált árfolyam szerinti eurós árából kell levonni a korábban forintban befizetett előleg kalkulált árfolyam szerinti euróban kifejezett összegét. Vagyis, ha például egy 65.000 Ft értékű útról van szó, melynél a kalkulált árfolyam 1 Eur=290 Ft volt, és 25.000 Ft előleget fizettek be foglaláskor, akkor az út értéke euróban összesen 65.000/290=224 Eur, az előleg pedig 25.000/290=86 Eur, így az euróban fizetendő hátralék 224-86=138 Eur. Ismételten felhívjuk a figyelmet, hogy a devizaszámla vezetés és tranzakciók fokozott költsége miatt viszont Eurót csak irodánkban, készpénzben tudunk elfogadni!

Reményeik szerint a fenti sorokkal sikeresen megválaszoltuk utasaink árkalkulációval kapcsolatos kérdéseit, szintén bízunk abban, hogy mindenki számára kiderült, hogy irodánk nem kíván az árfolyamingadozásból semmilyen spekulációs nyereségre szert tenni, az árfolyamveszteséget nem áll módunkban átvállalni, az árfolyamnyereséget pedig szintén átengedjük utasainknak. Utazásszervezők vagyunk, ezzel kívánunk foglalkozni, nem pénzügyi spekulációval, számunkra az árfolyam bármely irányú elmozdulása nekünk is csak gondot, és többletmunkát jelent.

 

TravelLines Kft. csapata

 

Kedvezményes biztosítás utasainknak | Akciós síbérlés Budapesten

(c) TravelLines Kft. - 1065 Budapest, Podmaniczky u. 2. - Tel: +361-311-0586, +3670-533-6622, mail: info@skilines.hu