Rólunk | Általános információk sítúráinkról | Árak és az EURÓ | Facebook | Kapcsolat

Általános információk, tudnivalók a franciaországi sítúrákról 

 
Indulás/érkezés időpontja
Autóbusszal utazók:
Buszjárataink minden esetben a turnusváltás napja előtti estén indulnak, vagyis péntekenként, általában 18 és 22 óra között (úti céltól függően). A helyszín Budapest egy-egy jól megközelíthető tere, parkolója, a pontos helyszín járatonként eltérhet, erről végleges tájékoztatást indulás előtt kb. egy héttel tudunk adni.
A hazaérkezés mindig a turnusváltás napját követő reggelen várható, tehát vasárnaponként hajnali 4 és reggel 10 óra között érkezik vissza a busz az indulás helyszínére.
 
Egyénileg utazók:
A turnusváltás napja szombat, vagyis szombat délután 5-6 óra körül kell a helyszínre érkezni, egy héttel később pedig délelőtt 10 óráig kell az apartmant elhagyni. Az utazás hossza Budapestről 11-14 óra, tehát ennek megfelelően érdemes tervezni az itthonról történő indulás időpontját. Bármilyen megálló, városnézés esetén érdemes több időt rászámolni, továbbá javasoljuk, hogy számoljanak előre nem várt késleltető tényezőkkel (dugó, esetleges eltévedés, hólánc felszerelése, forgalomterelés, stb.), mert késés esetén bonyolult a kulcsok átvétele. Ha mégis elkésnek, kérjük, telefonon egyeztessenek a szállásadóval (a recepción a francián kívül angolul is beszélnek).
 
Csomagok szállítása/utazás/pihenőidők
Csomagok: Buszaink kivétel nélkül nagy csomagterűek, sok közülük síbox-szal is rendelkezik. Több busz egy terepre történő utazása esetén előfordulhat, hogy a sífelszerelést külön utánfutó szállítja. Mindezek ellenére a csomagok nem férnek fel korlátozás nélkül.
Ráadásul a médiából is ismert új "Nemzeti tengelysúlymérő rendszer" tömegkorlátozásai miatt 2018-tól még szigorúbb megkötések vonatkoznak a buszokra a csomagokat illetően, melynek be nem tartását a rendszer automatikusan bünteti.
Ezért buszainkon a következő szabályok érvényesek:  a fedélzetre egy kisebb kézipoggyász vihető fel, a csomagtartóban utasonként egy komplett sí/snowboardfelszerelés, cipő, és egy normál méretű utazóbőrönd/táska helyezhető el, e poggyász tömege nem haladhatja meg a 20kg-ot, komplett sportfelszerelés pedig a 15 kg-ot. Az gépkocsivezetők jogosultak megmérni a csomagokat, és a túlsúlyos cikkek szállítását megtagadhatják. A sí-vagy sportfelszerelelés szállítható hordtáskában is, viszont ebben az esetben sem legyen más holmi ebben a táskában, mivel akkor mind mérete, mind tömege túl fogja lépni a megengedettet. 
(Tehát hűtőtáska, második síléc/board, tálca sör, doboz, ásványvíz, bőröndre kötözött hátizsák, stb. NEM!) Megértéseteket köszönjük!
 
Ülésrend: az autóbuszokon általában van ülésrend, ezt is elküldjük utazás előtt e-mailben. Egy társaságon belül természetesen az ülésrend szabadon variálható.
 
Az utasok igényeinek, továbbá a sofőrök pihenőidejével kapcsolatos nemzetközi előírásoknak megfelelően buszaink 3-5 óránként megállnak 20-35 perces pihenőkre. A buszok fedélzeti WC-je nem használható (az alpesi üdülőhelyeken nincs WC leeresztő hely, ill. egy hét alatt a -10, -15 fokos hidegben a parkoló buszban szétfagyna a tartály). Utazás közben filmeket is vetítünk, a buszokon van DVD-lejátszó, hozott lemezeket is szívesen beteszünk.
 
Vidéki/külföldi felszállás: az alábbi pontban leírt útvonalak mentén, egyeztetés után, lényegében bárhol megoldható, de csak az útvonalon található csomópontokban, benzinkutaknál. (A busz nem tér le az autópályáról, nem megy be az utasért a városba, repülőtérre, stb.) Előzetes egyeztetés esetén, általunk kalkulált felár ellenében vidéki kiállás/felszállás lehetséges!
 
Útvonal
Autóbusszal utazók:
Járataink a következő útvonalakon közlekednek: Budapest - Székesfehérvár - Siófok - Nagykanizsa - Maribor - Ljubljana - Trieste - Venezia - Verona - Milano - Torino - Franciaország (Frejus-alagúton vagy Montgenévre-hágón át).
A legdélebbi síterepeknél az útvonal Verona után Genova felé folytatódik, majd tovább Monaco - Nizza irányába (Isola 2000, Val d'Allos, Auron).
Az északi síterepeknél (Pl. Avoriaz, Aravis, Megéve, Espace Diamant, Paradiski, Espace Killy, 3Völgy, Valmorel/Doucy) szóba jöhet még a svájci útvonal: Budapest - Győr - Hegyeshalom - Bécs - Linz - München - Lindau - St. Gallen - Zürich - Bern - Lausanne vagy Montreux - Franciaország.
 
Egyénileg utazók:
Saját autóval utazóknak is a fenti útvonalakat javasoljuk, azzal az eltéréssel, hogy Szlovénia helyett alternatív megoldásként szóba jöhet még az Ausztrián keresztül történő utazás, mely autópályadíj tekintetében olcsóbb a szlovén változatnál. Az utópályák költsége a következőképp alakul:
Ausztria: 8,30 Eur (10 napos matrica)
Szlovénia: 2 x 15 Eur (2 db. 7 napos matrica vagy 1 db. havi matrica)
Olaszország: egy irányba kb. 45 Eur (Szlovénia felől: Trieste - Frejus alagút bejárata)
Olaszország: egy irányba kb. 52 Eur (Ausztria felől: Tarvisio - Frejus alagút bejárata)
Olaszország: egy irányba kb. 50 Eur (Ausztria felől: Tarvisio - Ventimiglia /Monaco-i határ/)
Svájc: kb. 34 Eur/40 CHF (éves matrica)
Alagútdíj: egy irányba: 41,4 Eur (Frejus-alagút vagy Mt.Blanc-alagút).
Maurienne völgyi autópálya (Franciaország): lehajtótól függően 2,7 - 15,2 Eur
Albertville - Moutiers autóút (Franciaország): ingyenes
 
Az olaszországi útvonal magasabb költségei ellenére a távolság és menetidő tekintetében jobban megéri a svájci változathoz képest a Maurienne-völgyi síterepeknél (Val Cenis, Valfrejus, Valloire-Valmeinier, Sybelles) és ezektől délre. Az északabbra található úti célok esetében viszont a Svájcon át történő utazás a kifizetődőbb.
Hágók: fontos információ az útvonal tervezéséhez, hogy a francia hágóutak többsége a tél folyamán végig zárva van, és többnyire a tetejükön többméteres hóakadály állja a közlekedés útját. Kérjük tehát utasainkat, hogy a piros zárva ("Fermé") táblával jelzett útszakaszra semmiképp ne hajtsanak fel! Több ilyen országutat télen sípályaként is használnak (pl. Val Cenis, Val d'Isére). Így tehát nem kerülhetők el a drága alagutak és több esetben elég nagyot kell kerülni. A lezárt hágók sajnos mégis megjelennek a GPS-ek útvonaltervezésében, de ezeket az utakat ne vegyék figyelembe! A következő hágók biztosan zárva vannak: Col de Mont Cenis, Col d'Iséran, Col du Petit St. Bernard, Col du Galibier, Col de la Croix de Fer, Col du Glandon, Col de la Madelaine, Cormet de Rosseland, Col de la Colombiére, Col de Vars, Col d'Allos, Col de la Cayolle, Col de la Moutiére, Col de la Lombarde.
Csak hóakadály esetén zárják le a következő két hágót: Col de Montgenévre, Col du Lautaret. (Ezek vezetnek például Olaszország felől Les 2 Alpes, Alpe d'Huez, Chamrousse felé. Busszal is ezeken megyünk át.)
Hólánc: a magasabban fekvő utakon havazáskor vagy síkos útviszonyok esetén a rendőrök gyakran előírhatják a hólánc használatát, tehát mindenképp legyen az autóban!
 
Érkezés a helyszínre/szállások átvétele/helyben fizetendő díjak
Autóbusszal utazók:
Szombat délutánonként érkeznek a buszok a síterepekre (szombaton még nincs síelés, a bérlet vasárnaptól péntekig érvényes). Ilyenkor már általában a szállással kapcsolatos ügyintézést el is lehet kezdeni, a járatainkon általában csoportkísérő is utazik, aki a szállások és síbérletek átvételében közreműködik. Ennek ellenére, a turnusváltás nem rövid folyamat, néha 1-2 óra is eltelhet a helyszínre érkezés és a szobákba való beköltözés között. Ilyenkor kell kifizetni a helyi költségeket, melyek általában üdülőhelyi díjból (4-9 Eur/fő/hét), síbérlet kaucióból (2-3 Eur/síbérlet) és kaucióból (200-600 Eur/apartman) tevődnek össze. (Ezeket általában csoportkísérőnk még a buszon összeszedi a csoporttól.) A kaució a turnus végén visszajár, amennyiben az apartmant kitakarítják, és maguk után mindent rendben hagynak. Az ezzel kapcsolatos félreértések elkerülése érdekében fontos, hogy a recepció személyzetének legkésőbb vasárnap vagy hétfőn jelezzük, ha bármilyen kárt, hiányosságot fedezünk fel az apartmanban (akár adnak leltárt az apartmanhoz, akár nem).
Többnyire buszaink egyetlen üdülőhelyre szállítanak utasokat, de néhány járatnál előfordulhat, hogy a busznak két helyre is kell utasokat szállítania, ebben az esetben az első állomásnál kicsit korai lehet az érkezés.
Előszezonban és/vagy olyan helyszíneken, ahova csak kevés utasunk utazik, nem tudunk minden esetben külön csoportkísérőt biztosítani. Ilyenkor a szállást és a síbérletet közvetlenül a recepción, illetve síbérletkasszánál lehet átvenni az általunk kiadott voucher segítségével.
 
Egyénileg utazók:
Utazás előtt részletes utastájékoztatót küldünk e-mailben, melyben pontosan feltüntetjük a helyszínen található partneriroda vagy recepció helyét, elérhetőségeit. A szállást a tőlünk kapott voucher segítségével lehet átvenni, ilyenkor kell kifizetni a helyi költségeket, melyek általában üdülőhelyi díjból (4-9 Eur/fő/hét), síbérlet kaucióból (2-3 Eur/síbérlet) és kaucióból (200-600 Eur/apartman) tevődnek össze. A kaució a turnus végén visszajár, ha az apartmant kitakarítják, és maguk után mindent rendben hagynak. Az ezzel kapcsolatos félreértések elkerülése érdekében fontos, hogy a recepció személyzetének legkésőbb vasárnap vagy hétfőn jelezzük, ha bármilyen kárt, hiányosságot fedezünk fel az apartmanban (akár adnak leltárt az apartmanhoz, akár nem).
A síbérletet (időponttól és sítereptől függően) a helyszínen tartózkodó csoportkísérőnktől kaphatják meg, esetleg a helyi síbérletkasszánál, vagy a szállás recepcióján (erre is kitérünk az utastájékoztatóban). A síbérlet vasárnaptól péntekig érvényes (6 napos).
 
Kauciófizetés bankkártyával
A kauciót néhány szálláson már csak bankkártyán fogadják el (ahol ez a gyakorlat, arról természetesen külön is értesítjük az utast indulás előtt), tehát ilyen szállás esetén a társaságból legalább egy fő vigyen magával kellő fedezettel rendelkező bankkártyát. Az összeget nem veszik le a számláról, csak ideiglenesen zárolják, vagy csak magát a kártyát másolják le, de azt egyáltalán nem terhelik. A rendszer előnye, hogy a szállás elhagyásakor nem kell a helyszínen megvárni az apartmanok ellenőrzését, hiszen ha a helyiek mindent rendben találnak, nem kell készpénzt visszaadniuk, egyszerűen feloldják a zárolást az összegről, vagy megsemmisítik a kártya másolatát. Ez egy megbízható rendszer, szezononként többmillió utas fizeti így a kauciót, visszaélést utasaink még egyetlen esetben sem jelentettek. Viszont néhány bank esetében a zárolt összeg feloldása időbe telik, így előfordulhat, hogy az összeg a számlán akár további 5-10 napig zárolva marad, más kártyák esetén viszont már az első munkanap során felszabadul.
Azok az egyéni utasok, akik előre tudják, hogy hazainduláskor kora reggel el szeretnék hagyni a síterepet, mindenképp válasszák a bankkártyás kauciót, akkor is, ha nem kötelező, mert a korai szálláselhagyás csak így oldható meg.
 
Apartmanok, felszereltség
A hazánkban, Ausztriában, vagy tengerparti üdülőhelyeken megszokott apartmanokkal összehasonlítva a francia apartmanok általában jóval kisebbek, de tegyük hozzá: jóval olcsóbbak is! Ne felejtsük el, hogy az ajánlatok között szereplő, gyakran 55-70.000 Ft közötti árért cserébe megkapjuk a buszos utazást, és a 65-250 km-es pályarendszerekre érvényes 6 napos síbérletet is, mely utóbbinak értéke gyakran önmagában is 35-45.000 Ft. Vagyis a szállás ára több helyen a 19.000 Ft-ot sem éri el személyenként, pedig pályaszállásokról van szó. Alábbiakban feltüntetünk néhány tipikus apartmanelrendezést:
4 fős stúdió: a bejárat egy előszobába vezet, innen nyílik a fürdőszoba és WC (többnyire szeparált), és itt kap helyet egy emeletes ágy 2 főre, vagy két szimpla ágy. A nappaliban található a konyhasarok, étkezőasztal, két ágy, vagy egy két fős kihúzható kanapé.
4 fős apartman: bejáratnál fürdőszoba és WC (többnyire szeparált), nappaliban található a konyhasarok, étkezőasztal, két ágy, vagy egy két fős kihúzható kanapé, ezen kívül külön hálószobában egy franciaágy.
6 fős apartman: hasonló elrendezésű, mint a 4 fős stúdió, de a nappaliból még nyílik egy további hálószoba, általában franciaággyal. Az emeletes ágy gyakran nem az előszobában, hanem egy onnan nyíló kisebb helyiségben kap helyet, ennek általában nincs ablaka, ezt szokták hálósaroknak, kabinnak vagy hegyikuckónak nevezni.
3 légteres 6 fős apartman: megegyezik a kisebb 6 fős apartmannal, azzal az eltéréssel, hogy hálósarok helyett még egy hálószoba található benne (emeletes ágy, francia ágy, vagy 2 szimpla ágy is lehet benne).
Konyha: minden stúdióban vagy apartmanban van felszerelt konyha, tehát a tűzhely (elektromos), hűtőszekrény, mosogató, edények, tányérok, evőeszközök alapfelszereltségnek számítanak. Ezen kívül, általában van még valamilyen sütő is a konyhában, ez viszont nem jelent mindig mikrót, néha csak grillezni lehet vele. Már szinte mindenhol van mosogatógép is az apartmanokban, továbbá kávéfőző vagy vízforraló is.
Egyéb tartozékok: az apartman "fix felszerelésén" kívül általában mindent vinnünk kell, vagyis az ágyneműhuzat, törülköző, WC papír, mosogatószivacs, mosogatószer, szappan, stb. már nem jár az apartmanhoz. Viszont a takarításhoz szükséges eszközök (seprű, felmosó, porszívó, stb.) rendelkezésre állnak.
 
Hazaindulás
Autóbusszal utazók:
Délelőtt legkésőbb 10:00-ig kell elhagyni az apartmanokat, de a sofőrök vagy a csoportkísérő ennél korábbi időpontot is meghatározhat, ha a szállásadó másképp nem tudja megszervezni a szobák ellenőrzését, vagy ha a busznak hazafelé még egy másik terepen utasokat kell felvennie. Nagyobb csoportok esetében az apartmanok elhagyása és a busz indulása között idő telik el, ez alatt zajlik az apartmanok ellenőrzése és a készpénzes kauciók visszafizetése.
Ha a síbérletért kauciót kell fizetni az utazás elején, akkor ez a kaució természetesen visszajár, a kártyát bármely síbérletpénztárban vissza lehet adni (ezt nem a kísérőnk intézi).
Az apartmanok készpénzes kaucióját a csoportkísérő a buszon osztja ki (ha nem utazik kísérő a csoporttal, akkor közvetlenül a recepció munkatársai adják vissza).
 
Egyénileg utazók:
Általában délelőtt 10:00 az apartmanok elhagyásának határideje, de érdemes előre egyeztetni a recepcióval (még a hét elején), hogy nagyobb eséllyel kapjuk meg a nekünk jobban megfelelő időpontot a szoba ellenőrzésére (természetesen bankkártyás kauciónál ennek nincs jelentősége). Ha a síbérletért kauciót kell fizetni az utazás elején, akkor ez a kaució természetesen visszajár, a kártyát bármely síbérletpénztárban vissza lehet adni.
 

 

 

 

 

Kedvezményes biztosítás utasainknak | Akciós síbérlés Budapesten

(c) TravelLines Kft. - 1065 Budapest, Podmaniczky u. 2. - Tel: +361-311-0586, +3670-533-6622, mail: info@skilines.hu